// //
Ανασυγκρότηση

Δευτέρα, 16 Ιουλίου 2018

Ο Σάτυρος των media γράφει...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Μπλοκαρίστηκαν λογαριασμοί

Αποκλειστικό ρεπορτάζ του "Σάτυρου".
Στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας οι τραπεζικοί λογαριασμοί κορυφαίας μιντιακής εταιρείας μπλοκαρίστηκαν. Ο λόγος δεν σχετίζεται με "κόκκινα δάνεια" και με χρέη της εταιρείας στο Δημόσιο ή σε τράπεζες. Δικαστική απόφαση μπλόκαρε τους λογαριασμούς της.
Ο εργοδότης της βρίσκεται σε απόγνωση.
---
Πολύ φασαρία για το τίποτα

Κάθε μέρα o "Σάτυρος" διαβάζει για νέες εφημερίδες.
Εφημερίδες τον Ιούλιο. Εφημερίδες τον Σεπτέμβριο. Εφημερίδες τον Οκτώβριο. Παλαιοί τίτλοι επανέρχονται. Νέοι θα κρεμαστούν στα περίπτερα. Πολιτικές εφημερίδες, κουτσομπολίστικες. Κυριακάτικες. Ημερήσιες.
Να διακινδυνέψει ο "Σάτυρος" μια πρόβλεψη-εκτίμηση; Στο τέλος δεν θα βγει καμία. Κι αν καταφέρει κάποια να κυκλοφορήσει δεν θα αντέξει για πολύ.
Όχι γιατί ο κόσμος δεν διαβάζει πλέον εφημερίδες.
---
Κερδοφόρος η "αριστερή" ΕΡΤ

Αντιθέτως, οι "άχρηστοι" αριστεροί.
Οδήγησαν πέρυσι την ΕΡΤ σε ισχυρή κερδοφορία ύψους 71 εκατομμυρίων ευρώ. Ο κύκλος εργασιών της έφτασε στα 190 εκατ. Μάλιστα, στην διετία της "αριστερής" ΕΡΤ τα συσσωρευμένα κέρδη της ακούμπησαν τα 145 εκατομμύρια. Η ΕΡΤ θα καταβάλει στο δημόσιο φόρο εισοδήματος αξίας 9 εκατ. ευρώ, ενώ το μέρισμα που θα καταβάλλει στο Ελληνικό Δημόσιο θα φτάσει τα 20 εκατ.
Τελικά ποιοι είναι οι νοικοκύρηδες σε αυτό τον τόπο;
---
ΝΕΡΙΤ: Οι νοικοκυραίοι την έριξαν έξω

Που την θυμήθηκε ο "Σάτυρος";
Την θυμήθηκε γιατί την θυμάται ακόμα η Εφορία. Το μόρφωμα των ΣαμαροΒενιζέλων, αυτών που δεν θέλουν την ΕΡΤ γιατί δήθεν πληρώνουμε χαράτσια για αυτήν, κινδυνεύουμε να το πληρώσουμε πολύ ακριβά. Όχι μόνο η ΕΡΤ. Εμείς οι πολίτες.
Σύμφωνα με τον μερικό έλεγχο της Εφορίας για την οικονομική χρήση 10/10/2013 – 31/12/2014 εκφράζεται «αδυναμία εξαγωγής συμπεράσματος» στην Έκθεση Φορολογικής Συμμόρφωσης που χορηγήθηκε στις 28/9/2015. Μετά από εντολή του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων, διενεργείται μερικός έλεγχος, από τον οποίο προέκυψαν διαφορές 6,16 εκατ. ευρώ και πρόστιμα 2,18 εκατ. ευρώ και διαφορές για φόρο εισοδήματος ύψους 3,97 εκατ. ευρώ.
Όπως καταλαβαίνεται έπεσε κεραμίδα στο κεφάλι της διοίκησης της ΕΡΤ από αυτή την εξέλιξη. Η διοίκηση για την ώρα δεν τοποθετείται για το θέμα αναμένοντας το οριστικό πόρισμα.
Στα βράχια είχαν ρίξει το δικό τους "παιδί" οι νοικοκυραίοι.
---
Απόσυρση...

Δεν άντεξε
Από την δημοσίευση των κυκλοφοριών αποσύρθηκε η κυριακάτικη "Μπαμ". Δεν άντεξε τις χαμηλές πτήσεις και τώρα αναμένει το barcode για να επιστρέψει στον πίνακα.
Μετά από τέσσερα χρόνια, δηλαδή.
---
fmvoice
---
*

Γ. Πλαχούρης για τον ΕΔΟΕΑΠ - ανοιχτή απάντηση

*
Ανασυγκρότηση
***
*


Προς το ΔΣ της ΕΣΠΗΤ

Κοινοποίηση: μέλη της ΕΣΠΗΤ, Ενώσεις ΜΜΕ.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΣΕ ΚΛΕΙΣΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΔΟΕΑΠ

Με συστημένη επιστολή του το ΔΣ της ΕΣΠΗΤ ζητά να συνυπογράψω, μέχρι την Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018, ως συνταξιούχος δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΠΗΤ, προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να διεκδικήσω την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από τον ΕΔΟ­ΕΑΠ.

Στην παραπάνω «πρόσκληση» απαντώ και θυμίζω:

1. Με τον ν. 4498/17, δόθηκε προνομιακή ασφαλιστική μεταχείριση (υγεία-πρόνοια-επικού­ρηση) σε διάφορες κατηγορίες εκδοτών κι εργαζομένων στα ΜΜΕ, με τρόπο προκλητικό για τους υπόλοιπους
 ασφαλισμένους της χώρας. 

2. Την ίδια περίοδο που με δικαιολογία την οικονομική κρίση και εν ονόματι «ομαδικών θυσιών» ληστεύονται συντάξεις, καταργούνται εργασιακά δικαιώματα, διαλύονται Ιδιωτικά αλλά και Δημοσίου Δικαίου Ταμεία συγκεντρώνοντας ασφαλισμένους και αποθεματικά στον Ενιαίο Φορέα, διατηρείται και ενισχύεται από τις τσέπες τρίτων ένας προνομιακός, χρεωκοπημένος μέχρι πρόσφατα λόγω κακοδιαχείρισης, ιδιωτικός φορέας ασφάλισης, ο ΕΔΟΕΑΠ, για να καλύψει επιλε­κτικά ένα μέρος από, τον εργασιακά θολό στο σύνολό του, χώρο της Ενημέρωσης (τι σύμπτωση!).

3. Μολονότι ο ΕΔΟΕΑΠ διατηρεί τον ιδιωτικό του χαρακτήρα, καθώς διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο εκλεγμένο από τα μέλη του και το ίδιο ΔΣ θα λαμβάνει τις σχετικές αποφάσεις για παροχές σε είδος και χρήμα προς τα μέλη του, το Δημόσιο παρέχει διάφορες διευκολύνσεις, υπηρεσίες και μηχανισμούς, για την εφαρμογή των αποφάσεων του ιδιωτικού οργανισμού. Παράλληλα παίρνει ασφαλισμένους με τις κρατήσεις τους από τον Ενιαίο Φορέα Υγείας, στον οποίο υποχρεωτικά εντάχθηκαν οι υπόλοιποι Έλληνες, και τους μεταφέρει στον ιδιωτικό φορέα.
Θε­σπί­ζει -καθώς τα προνόμια κάποιος πρέπει να τα πληρώνει- διάταξη υποχρεωτικής καταβολής του 2% επί των γενικών εσόδων των επιχειρήσεων ΜΜΕ στον ΕΔΟΕΑΠ, πέραν των ήδη ασφα­λιστι­κών υποχρεώσεων τους στον ίδιο φορέα κι εκχωρεί στον ιδιωτικό φορέα το δικαίωμα να εισπράτ­τει τους πόρους και να διανέμει μερίδιό τους στα περιφερειακά ΕΤΑΣ και ΤΕΑΣ (που είναι ξε­χωριστά αυτοτελή ιδιωτικά ταμεία - λογαριασμοί αλληλοβοήθειας). Επιτρέπει στον Ε­ΔΟΕΑΠ να κάνει ελέγχους στις επιχειρήσεις για να υπολογίσει τα εισοδήματά τους, να εκδίδει εντάλματα και το πλέον ανήκουστο παραχωρεί τις δημόσιες υπηρεσίες για την υποχρεωτική εί­σπραξη των κα­θυστερημένων πληρωμών που οι ιδιώτες διαχειριστές θα έχουν καταλογίσει.

4. Για να δεχθούν όμως οι εκδότες την καταβολή του 2% επί των ακαθαρίστων εσόδων τους, η κυβέρνηση τους προσφέρει φορολογικές ελαφρύνσεις, (όπως μείωση του φόρου τηλεοπτικής διαφήμισης για όσους σταθμούς αδειοδοτηθούν, από το 20% στο 5%) παρ’ ότι η διαφήμιση είναι σχεδόν αποκλειστικός παράγοντας των ακαθαρίστων εσόδων τους. Απεμπολείται το 15% δημό­σιο έσοδο που καταβάλλουν ιδιώτες επιχειρηματίες ΜΜΕ ώστε να χαρίσουν αυτοί οι ιδιώτες σε άλλους ιδιώτες το 2% του τζίρου τους. Τέτοιο μεγαλείο. Συνάγεται άνετα ότι οι εκδότες διαπραγματεύονται ή και μπορεί να πήραν ήδη και άλλες παροχές (δάνεια, επιχορηγήσεις, κρατικές διαφημίσεις), οι οποίες προφανώς θα υπερ­καλύψουν σε χρήματα την καταβολή του 2% που ένα μέρος του μάλλον θα συντηρήσει και τη λειτουργία των Ενώσεων!! (τέτοιο συνδικαλισμό θα ήταν κρίμα να μην τον ενισχύσουν οι εργο­δότες και με… χορηγίες). Είναι συμφωνίες οι οποίες θα βαρύνουν το δημόσιο έλλειμμα, το οποίο βέβαια θα κληθούν να καλύψουν υποχρεωτικά άλλες τάξεις για να έχουν κάποιοι «ξεχωριστοί» σε κεφα­λαιώδη ζητήματα ίσης μεταχείρισης, όπως είναι η υγεία, μια προνομιακή μεταχείριση που θα την πληρώνουν άλλοι. Είναι παζάρια που τραυματίζουν ανεπανόρθωτα το ήθος, τις αρχές και τον ρόλο της ενημέρωσης και απαξιώνουν περαιτέρω τους δημοσιογράφους στο σύνολό τους εξαιρώντας τους από τις ασφαλι­στικές θυσίες του υπόλοιπου ελληνικού λαού.

5. Ταυτόχρονα ο συγκεκριμένος νόμος θεσπίζει πιλοτικά παγκόσμιες πρωτοτυπίες όπως αποκλεισμούς εργαζομένων (κατηγορίες ΔΠΥ και διαδικτύου), ανέργων, αποκόβει συνταξιούχους από τους εργαζόμενους, κ.ά. πολλά τα οποία προφανώς εξυπηρετούν συγκεκριμένες σκοπιμότητες. Προκαλεί επίσης μια σειρά κεφαλαιώδους σημασίας προβλήματα γενικής και ειδικής φύσης και παραβιάζει κατάφωρα ηθικές αρχές, δικαιώματα ίσης ασφαλιστικής μεταχείρισης και ισο­νομίας.

Από όλα αυτά λοιπόν το ΔΣ της ΕΣΠΗΤ επέλεξε να διεκδικήσει μόνο την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και μόνο για τους συνταξιούχους μέλη του. Και προκύπτουν μια σειρά πρόσθετα ερωτήματα που δεν έχουν απαντηθεί:

Συντάσσεται το ΔΣ μας με λογικές και συμφέροντα που ενδυναμώνουν τον ατομικισμό, το βό­λεμα και τον συνδικαλιστικό ευνουχισμό; Δίνει άλλοθι σ΄ ένα νόμο που καλλιεργεί τον ασφαλι­στικό ρατσισμό μέσα στο ασφαλιστικό μας σύστημα; Δέχεται ρυθμίσεις που κρίνονται ως αντι­παροχές για να πληγεί καίρια η ελευθερία της ενημέρωσης, η φερεγγυότητα και αξιοπρέπεια του κλάδου και, ελπίζουμε να μη συμβεί, για να υποταγεί σε εξωθεσμικά κέντρα ελέγχου η λειτουρ­γία της Δημοκρατίας; Το απασχολεί ή όχι ότι μακροπρόθεσμα η ασφαλιστική αποκοπή των συνταξιούχων από τους εργαζόμενους οδηγεί στον αφανισμό τους; Αντιλαμβάνεται την κοινωνική απαξίωση ενός ηθικά κλυδωνιζόμενου κλάδου; Και πώς αντιστέκεται;

Για όλα αυτά δεν πρόκειται να συνυπογράψω την προσφυγή.

Αρνούμαι στην πράξη να δεχθώ και τώρα και στο μέλλον υπηρεσίες από έναν ιδιωτικό οργανισμό που τα προνόμιά του θα πλη­ρώνει και θα συντηρεί στην ουσία ο ελληνικός λαός. Έτσι πιστεύω διαφυλάττω την αξιοπρέπειά μου, την οποία εσείς με την υπογραφή μου ζητάτε να σας την εκχωρήσω. Για να μπορώ να κοι­τάζω στα μάτια τους άλλους αποκλεισμένους συναδέλφους και τους υπόλοιπους μη προνομιού­χους ασφαλισμένους συμπολίτες μου και να αγωνίζομαι μαζί τους στην ίδια κόλαση του ασφα­λιστικού συστήματος.

Συναδελφικά 

Γιάννης Πλαχούρης
Συν/ξχος δημοσιογράφος,
πρ. πρόεδρος ΕΣΠΗΤ

---
*

ΜΜΕ - διάφορα, αλλά όχι αδιάφορα...

*
Ανασυγκρότηση
***
*


Προσφυγή στο ΣτΕ
της Τηλεοπτικής Ελληνικής ΑΕ

Ως τις 25 Ιουλίου αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ επί της προσφυγής που κατέθεσε η Τηλεοπτική Ελληνική ΑΕ κατά της απορριπτικής κρίσης του ΕΣΡ, όσον αφορά τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Η εταιρεία κατέθεσε σειρά νομικών και άλλων επιχειρημάτων για να προσβάλει την απόφαση του ΕΣΡ και να λάβει τελικά άδεια.
---
Μετά την ΕΣΗΕΑ, σύμπραξη
δυνάμεων ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ και στην ΠΟΕΣΥ

Εκλογή νέου προεδρείου στην ΠΟΕΣΥ α λα ΕΣΗΕΑ. Μετά από πέντε μήνες, κατά τους οποίους η εκλογή προεδρείου ήταν αδύνατη, εξαιτίας της σφοδρής αντιπαράθεσης μεταξύ Δημήτρη Κουμπιά και εκλεγμένων της παράταξης της Μαρίας Αντωνιάδου.

Η διάσπαση στην παράταξη που πρόσκεινται στη ΝΔ με επίκεντρο τον ΕΔΟΕΑΠ οδήγησε τελικά σε νέα συμμαχία και στην ομοσπονδία, στην οποία εκλέχθηκε προεδρείο από τις δυνάμεις της ΝΔ (Μαρία Αντωνιάδου) και του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόεδρος εξελέγη η Έλενα Ριζεάκου, α’ αντιπρόεδρος ο Τάσος Φωκιανίδης, β’ αντιπρόεδρος ο Γιώργος Κυρούσης, γενική γραμματέας η Μιμή Τουφεξή, οργανωτικός γραμματέας ο Νίκος Συνοδινός, έφορος ο Γιάννης Σιούλας. Η θέση του ταμία θα δοθεί στη Νέλλη Κατσαμά.
---
Συνεχίζεται η μετακόμιση του Alpha στο Star

Συνεχίζεται η προσπάθεια μετακόμισης του Alpha στις εγκαταστάσεις του Star στην Κάτω Κηφισιά. Ήδη έχουν τοποθετηθεί στον τρίτο όροφο του κτιρίου η μονάδα μοντάζ και οι υπολογιστές των δημοσιογράφων του δεύτερου σε θεαματικότητα σταθμού, οι οποίοι θα φιλοξενούνται στο κτίριο του τρίτου σταθμού σε απήχηση. Την επόμενη βδομάδα θα γίνουν τα πρώτα δοκιμαστικά μετάδοσης του δελτίου ειδήσεων του Alpha με τη χρήση των νέων υποδομών.
---
Πρόταση στον Αρβανίτη να πολιτευθεί

Πρόταση να ενισχύσει το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Αττικής έχει δεχθεί ο δημοσιογράφος Κώστας Αρβανίτης – σύμφωνα με την εφημερίδα «Παραπολιτικά», υποστηρίζοντας ότι πέραν του υπουργού Χρήστου Σπίρτζη, δεν υπάρχει κάποια άλλη ισχυρή υποψηφιότητα.

Την κάθοδο του δημοσιογράφου – πάντα κατά το ρεπορτάζ της εφημερίδας, υποστηρίζουν κορυφαία στελέχη του κόμματος και της κυβέρνησης… Ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει αντίρρηση, συμπληρώνει η εφημερίδα, ούτε από τον υπουργό Υποδομών.

Ωστόσο καταλήγει το ρεπορτάζ της εφημερίδας η κατάτμηση της συγκεκριμένης περιφέρειας σε δυο μέρη, ίσως «σπρώξει» τον Κώστα Αρβανίτη σε διαφορετικό ψηφοδέλτιο από αυτό του Χρήστου Σπίρτζη.
---
Yπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών

… υπογράφουν προσωπικότητες απο όλους τους χώρους

Περισσότερες από 320 προσωπικότητες, μεταξύ άλλων καθηγητές πανεπιστημίων, άνθρωποι της τέχνης και του πολιτισμού, σκηνοθέτες, ηθοποιοί και δημοσιογράφοι, υπογράφουν κείμενο υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών… Κάνοντας λόγο για ιστορική και έντιμη Συμφωνία που εξασφαλίζει το μέλλον των δυο λαών και των χωρών τους, καθώς και την ειρήνη στα Βαλκάνια.

Ανάμεσα τους υπογράφουν ο καθηγητής του ΑΠΘ Νίκος Μαραντζίδης, η πρ. διευθύντρια του ΕΜΣΤ, Άννα Καφετσή, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Λυρικής Γιώργος Κουμεντάκης, η Μυρσίνη Ζορμπά, ο Αντώνης Μποσκοίτης, ο Γιώργος Κιμούλης, ο Ηλίας Λογοθέτης, η Μίνα Αδαμάκη, ο Δημήτρης Καταλειφός, ο Ζαχαριάς Ρόχας, ο Κώστας Σπυρόπουλος, ο Νίκος Σούλης… Ενώ από δημοσιογράφους υπογράφουν ο Βασίλης Λυριτζής, ο Παναγιώτης Παναγιώτου, ο Χρήστος Μαχαίρας, ο Βασίλης Πάικος, ο Χρήστος Γιαννούλης, ο Κώστας Ζαφειράκης κ.α. (...)

ΟΛΕΣ ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΕΔΩ
---
Σχέδιο Μαρινάκη
για κανάλι χαμηλού κόστους...

Την τρίτη του απόπειρα στην τηλεοπτική αγορά κάνει ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Αυτήν τη φορά το σχέδιο περιλαμβάνει τη δημιουργία ενημερωτικού σταθμού που θα εκπέμπει μέσω internet και θα αναμεταδίδεται από τις συνδρομητικές πλατφόρμες Cosmote TV, Nova, WIND Vision και Vodafone TV.

Η λογική του εγχειρήματος είναι να αναπτυχθεί ένας σταθμός χαμηλού κόστους στην πορεία προς τις εκλογές. Δηλαδή, ο επιχειρηματίας δεν θα μπει στο πεδίο του ανταγωνισμού της ελεύθερης τηλεόρασης και δεν θα διεκδικήσει μερίδιο από τη διαφημιστική πίτα. Διαθέτει, άλλωστε, ποσοστό στο Mega, αλλά έχει τηρήσει τη θέση που συμφωνήθηκε μεταξύ των μετόχων για να μην επανέλθει ο σταθμός στην αγορά.
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Η είσοδος Σαββίδη στα τηλεοπτικά ταράζει τα… νερά

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Οι επενδύσεις σε πρόγραμμα
«αγχώνουν» τους ανταγωνιστές του


Ανησυχία προκαλεί στους παραδοσιακούς παίκτες της τηλεόρασης η είσοδος του Ιβάν Σαββίδη με το αδειοδοτημένο «Epsilon». Αφού ο νέος παίκτης διαθέτει την οικονομική επιφάνεια για να μπορέσει να σταθεί επάξια στον ανταγωνισμό και μάλιστα να απειλήσει με τις επιλογές του στο πρόγραμμα τους υπόλοιπους, δεδομένου ότι οι συνεργασίες που υπογράφει σε καμιά περίπτωση δεν περνούν απαρατήρητες!

Με άλλα λόγια το πρόγραμμά που ετοιμάζει η διοίκηση του σταθμού, εκτός από πλούσιο, είναι και αρκετά φιλόδοξο! Έτσι το μεγαλύτερο άγχος παρατηρείται στα επιτελεία του ΣΚΑΪ και του ΑΝΤ1 και λιγότερο στο STAR και τον ALPHA.

Οι επιτελείς σε Μαρούσι και Φάληρο παρά τα χρήματα που επενδύουν για τα νέα τους προγράμματα, την εμπειρία που διαθέτουν, αλλά κυρίως παρά τους ισχυρούς δεσμούς που έχουν με το τηλεοπτικό κοινό, παρακολουθούν στενά τις κινήσεις του ανταγωνιστή τους και προχωρούν σε διορθώσεις και προσθήκες όπου το κρίνουν απαραίτητο!

Για αυτό όλοι συμφωνούν ότι η φετινή μάχη, εκτός όλων των άλλων θα κριθεί και στην εκκίνηση. Οποιος προλάβει να ξεκινήσει πρώτος, ρίχνοντας στον ανταγωνισμό το νέο του πρόγραμμα πιθανότατα – εκτιμούν, θα διεκδικήσει και ισχυρό προβάδισμα.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που όλοι δουλεύουν στο φουλ, προκειμένου να προλάβουν τον προσεχή Σεπτέμβριο να είναι έτοιμοι (και όχι όπως παραδοσιακά συνέβαινε τον Οκτώβριο)! Στόχος για τους περισσότερους πια είναι το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη, δηλαδή μαζί με την έναρξη των σχολείων, να βγάλουν τα νέα τους προγράμματα!

Συμπερασματικά το «Epsilon» και οι επενδύσεις που κάνει στο πρόγραμμα ανεβάζει τον πήχη του ανταγωνισμού και αναμφισβήτητα ταράζει τα λιμνάζοντα νερά στο χώρο της τηλεόρασης.
---
---
*

Τα βγάζεις πέρα με 310 ευρώ τον μήνα;

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Μισθός - ελεημοσύνη μόλις 310 ευρώ
το μήνα για 613.119 εργαζόμενους!


Συνεχίζουν να προκαλούν σοκ τα επίσημα στοιχεία του ΕΦΚΑ, αναδεικνύοντας ένα περιβάλλον εργασίας που μόνο τοξικό μπορεί να χαρακτηριστεί για το 1/3 των εργαζομένων, οι οποίοι καλούνται να τα βγάλουν πέρα με μόλις 310 ευρώ το μήνα, ποσό πολύ πιο κάτω, δηλαδή, από τα 360 ευρώ που είναι το επίδομα ανεργίας.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα επίσημα στοιχεία του ΕΦΚΑ, τα οποία προκύπτουν από την επεξεργασία των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) που υποβλήθηκαν στον Οργανισμό το Φεβρουάριο του 2018, ο αριθμός των ασφαλισμένων – μισθωτών οι οποίοι δηλώθηκαν στις ΑΠΔ ανέρχεται σε 1.958.122 άτομα, εκ των οποίων 1.926.172 σε κοινές επιχειρήσεις και 31.950 σε οικοδομοτεχνικά έργα.

Το δραματικό στοιχείο αφορά στον αριθμό όσων εργάζονται με μερική απασχόληση, οι οποίο το Φεβρουάριο μειώθηκαν ελαφρώς στα 613.119 άτομα, από 626.079 τον Ιανουάριο και 646.079 το Δεκέμβριο του 2017. Αντίστοιχα ο μεικτός μισθός για τους 613.119 μερικώς απασχολούμενους το Φεβρουάριο του 2018 ήταν 378,21 ευρώ (περίπου 310 ευρώ καθαρά), από 393,80 ευρώ τον Ιανουάριο και 397,61 ευρώ το Δεκέμβριο του 2017.

Ποιο αναλυτικά, στο σύνολο των ασφαλισμένων η μέση απασχόληση είναι 20,80 ημέρες, στους ασφαλισμένους στις κοινές επιχειρήσεις 20,92 και στους ασφαλισμένους στα οικοδομοτεχνικά έργα 13,35.

Στο σύνολο των κοινών επιχειρήσεων, σε ασφαλισμένους με πλήρη απασχόληση, το μέσο ημερομίσθιο ανέρχεται σε 50,71 € και ο μέσος μισθός σε 1.166,24 €, αντίστοιχα στη μερική απασχόληση ανέρχονται σε 23,55 € και 378,21 €.

Στα οικοδομοτεχνικά έργα το μέσο ημερομίσθιο είναι 40,20 € και ο μέσος μισθός 536,67€. Επισημαίνεται ότι στις κοινές επιχειρήσεις η μέση απασχόληση και το μέσο ημερομίσθιο έχουν υπολογιστεί για τις ασφαλιστέες ημέρες, ενώ στα οικοδομοτεχνικά έργα για τις πραγματοποιηθείσες ημέρες.

Στις επιχειρήσεις με λιγότερους από δέκα μισθωτούς, το μέσο ημερομίσθιο πλήρους απασχόλησης ανέρχεται στο 63,05% του μέσου ημερομισθίου των ασφαλισμένων σε επιχειρήσεις με πάνω από δέκα μισθωτούς, ενώ ο μέσος μισθός ανέρχεται σε 60,41%.

Το μέσο ημερομίσθιο των γυναικών στις κοινές επιχειρήσεις με πλήρη απασχόληση αντιπροσωπεύει το 87,11% του αντίστοιχου ημερομισθίου των ανδρών, ενώ στη μερική απασχόληση το 97,12%.

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ
---
---
*

Κυριακή, 15 Ιουλίου 2018

Τι πούλησαν τα κυριακάτικα φύλλα στις 8/7

*
Ανασυγκρότηση
***
*
Προβλέψεις από το πρακτορείο "Αργος"
Έπεσαν κάτω από τις 200.000 φύλλα


@ Με -3.630 φύλλα (196.770κινήθηκαν τα κυριακάτικα φύλλα στις 8 Ιουλίου.

@ Οι χαμένοι αυτής της Κυριακής ήταν το "Πρώτο Θέμα" (-3.240), "Το Βήμα" (-2.690) και ο "Ελεύθερος Τύπος" (-1.670).

@ Στην πρώτη θέση η "Καθημερινή" (55.480), στην δεύτερη το "Πρώτο Θέμα" (43.320) και στην τρίτη θέση "Το Βήμα" (41.420). 
Ως γνωστόν η "Real News" και η "Νέα Σελίδα"  δεν δημοσιοποιούν τις πωλήσεις τους, η "Ελευθερία του Τύπου" ανέστειλε την κυκλοφορίας της και ο "Ριζοσπάστης" δεν βγάζει κυριακάτικο φύλλο.
@ Τα κυριακάτικα αθλητικά φύλλα πούλησαν:

SportDay               5.820
Πρωταθλητής       4.970
Φως των Σπορ      4.850
Live Sport             4.620
Ώρα των Σπορ      2.220
Η Πράσινη            1.290
ΣΥΝΟΛΟ             23.770

@ Αναλυτικά οι κυκλοφορίες των πολιτικών εφημερίδων έχουν ως εξής:

---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Τηλεθεάσεις 2 - 8/7

*
Ανασυγκρότηση
***
*

2/7 - 8/7
ΕΡΤ1 - συνεχίζει στα ψηλά

Στην πρώτη θέση ο ΣΚΑΪ με 18,4%, στην δεύτερη θέση η ΕΡΤ1 με 12,9%, στην τρίτη το STAR με 11,3%, στην τέταρτη ο ALPHA με 10,5% και στη συνέχεια έχουμε ANT1 8,3%, MEGA 8,1%, E-TV 7,2%, EΡΤ2 2,1%, MAK ΤV 1,1% και η ΕΡΤ3 0,9%.

                                   2/7-8/7         25/6-1/7
ΣΚΑΪ                         18,4%             17,6%
ΕΡΤ1                         12,9%             12,7%
STAR                          11,3%             10,4%
ALPHA                      10,5%             14,0%
ANT1                           8,3%                9,9%
MEGA                        8,1%                7,5%
EPSILON                   7,2%                5,9%
ΕΡΤ2                           2,1%                2,6%
ΜΑΚ-TV                     1,1%                1,0%
ΕΡΤ3                            0,9%                1,1%                            
---
πηγή: The Nielsen Company
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*